fbpx
0722 782 735 contact@andrei-pop.eu

Mâine sărbătorim Ziua Națională a Culturii pentru a șaptea oară consecutiv. Stabilirea zile de 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) ca Ziua Națională a Culturii s-a făcut printr-un proiect de lege inițiat în 2010 de către domnul Marian Neacșu, actualmente secretar general PSD alături de 51 de colegi. Aceeași dată a fost stabilită ca Zi Națională a Culturii și în Republica Moldova.

15 ianuarie 2017 Ziua Națională a Culturii
15 ianuarie 2017 Ziua Națională a Culturii

Interesant de știut este că manuscrisele lui Eminescu au fost digitizate și publicate online, fiind accesibile prin intermediul Bibliotecii Academiei Române: „manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902.“

Demn de menționat este evenimentul „Eminescu trăiește prin noi!“, organizat de Asociația Oina la nivel național:

În 15 ianuarie 2017 – „Ziua Mihai Eminescu“ oriunde ne-am afla, în țară sau în lume, între orele 17 – 19, vom avea ocazia să recităm împreună, cu toții, perfect sincronizați, poezii scrise de Eminescu, iar la ora 19 FIX ne vom prinde de mâini și vom recita poezia – manifest ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

Cum ne vom sincroniza? Simplu: centrul de coordonare al evenimentului va fi în Piața Universității din București, unde poeziile vor fi proiectate, vers cu vers, pe un ecran mare. Imaginile vor fi filmate și transmise live pe internet, astfel încât toți românii, din țară și oriunde în lume, să le poată vedea în timp real și recita sincron cu Bucureștiul.

Evenimentul va putea fi urmărit și live pe pagina de facebook dedicată.

%d blogeri au apreciat: