fbpx
0722 782 735 contact@andrei-pop.eu

În perioada 7–8 noiembrie 2017, s-a desfășurat la Bruxelles forumul EU40 ce a avut ca principală temă de dezbatere „populismul — amenințare la unitatea și democrația europeană“, care a fost și subiectul unei declarații comune după discuțiile din cele două zile.

Agenda întâlnirilor a cuprins participarea liderilor importanți la nivelul Uniunii Europene, precum: Jean-Claude Juncker (președintele Comsiei Europene), Victor Negrescu (minsitrul delegat pentru afaceri europene), Herman Van Rompuy (primul președinte permanent al Consiliului European), Antonio Tajani (președintele Parlamentului European) și Guy Verhofstadt (lider ALDE).

În cadrul întrevederii cu domnul Juncker, am apreciat conținutul aplicat al documentului „Starea Uniunii în 2017“ (#SOTEU2017), prezentat în luna septembrie , din anumite zone precum IT sau piața unică digitală, lipsind însă unele măsuri specifice în domeniul industrial. Mi-am exprimat îngrijorarea că la acest nivel China fabrică 40% dintre produsele la nivel mondial iar anumite acorduri comerciale permit intrarea acestora pe piața UE în condițiile în care facilitățile de producție nu se supun acelorași reglementări. Desigur, vorbim de globalizare dar atunci când stakeholderul este tot european și își externalizează partea de prelucrare în țări asiatice, Europa pierde locuri de muncă și, în același timp, pierde o calitate superioară a mărfurilor oferită de resursa umană locală. Deși pare un concept vetust, am susținut că o nouă era extensivă a industrializării este necesară, astfel încât necesarul de consum să aibă în mare parte origine europeană. În acest sens, președintele Comisiei Europene a reiterat faptul că sistemul de lucru actual trebuie să înceteze și un document extins va fi prezentat în acest sens nu mai departe de anul viitor.

Au fost atinse și subiecte mai sensibile pentru noi, precum faptul că România nu ar fi la fel de pregătită precum Bulgaria, de exemplu, să adere la spațiul Schengen din cauza corupției, ceea ce nu este un temei real pentru întârzierea acestui proces. De asemenea, domnul ministru Negrescu a statuat faptul că suntem susținători ai luptei anticorupție și ea este necesară, dar asta nu înseamnă că anumite legi nu pot fi îmbunătățite, mai ales ca vin în întâmpinarea recomandărilor MCV. În acest sens, Ministrul Justiției a avut mai multe întâlniri pe tema propunerilor legislative, inclusiv cu prim vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.

Cred în continuare că sunt multe lucruri de îmbunătățit la nivel european și tinerii politicieni sunt responsabili să își promoveze viziunea.

%d blogeri au apreciat: