fbpx
0722 782 735 contact@andrei-pop.eu

Securitatea Cibernetică în Noua Eră Digitală

Am participat ieri la dezbaterea Securitatea Cibernetică în Noua Eră Digitală organizată de europarlamentarul S&D Victor Negrescu.

Deși avem o infrastructură broadband dezvoltată și partea de servicii voce în creștere, rata digitizării economiei, a serviciilor din sectorul public și nivelul aptitudinilor în acest domeniu sunt încă destul de scăzute.

  1. În calitate de membru al Comisiei IT&C din Parlamentul României, consider necesar implementarea rapidă a procesului de alfabetizare digitală promovată de domnul ministrul Augustin Jianu în programul de guvernare. Posibilitatea utilizării unor dispozitive smart în zone îndepărtate ar putea aduce un beneficiu imediat, prin intermediul unor aplicații ce vizează educația și dezvoltarea personală.
  2. Profilul utilizatorului de Internet din România: acesta își îndreaptă atenția către știri, muzică & co., rețele sociale, shopping. Un reprezentant ONG a punctat foarte bine necesitatea unei promovări agresive și a altor aspecte, probabil mai importante, ce ar viza explorarea lumii virtuale.
  3. După cum bine observăm, în majoritatea familiilor specialistul IT este membrul tânăr al familiei, fapt ce ne obligă să ne gândim la un alt fel de abordare și mai ales la modul în care părinții pot veni în ajutorul copiilor prezentând avantajele gadget-urilor (de exemplu, prin intermediul hub-urior educaționale).
  4. Revenind la tema principală a mesei rotunde, este important ca fiecare aspect al expansiunii digitale ireversibile să fie luat în considerarea iar beneficiile vs. riscuri să fie înglobate în directiva europeană de protecție a datelor și securitate cibernetică, ce ar trebui să fie formulată în 2018 (ultima versiune datând din 1996).
  5. Este bine cunoscut faptul că resursele umane interne sunt calificate pentru a participa activ și decisiv în rolul de creatori și apărători digitali. Sper să îi cunoaștem în continuare pe cât mai mulți dintre ei.

Mai multe informații și statistici puteți găsi în raportul The Digital Economy and Society Index.

%d blogeri au apreciat: